Hír Archívum

Gazdag őszre készül a közmédia

A Duna World idén ősszel is megmutatja a világ magyarságának a hazai kultúra legjavát és a közmédia kincseit.

Szeptembertől kezdődően tematikus napokkal és az aktuális emlékévekhez kapcsolódó műsorokkal jelentkezik a világ magyarságához szóló televíziós csatorna, a Duna World, amely ebben a szezonban is megmutatja a diaszpórában élőknek az óhaza kulturális színterének legjavát: aranykor, Szent Mihály-nap, 1956 élő emlékezete, Jónak lenni jó!, Príma Primissima – ezek csak a legfontosabbak a tematikus műsorok közül.

A Magyarországon zajló, Aranykor elnevezésű, Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére meghirdetett emlékév hiteles bemutatása egész évben a közmédia egyik kiemelt feladata. Az Arany-emlékév során a Duna World a diaszpórában élő magyarok számára is elérhetővé teszi az év közben rögzített produkciókat, amelyek a magyar színjátszás kiváló művészeinek tolmácsolásában kerülnek a nagyérdemű elé. Bálint András és a Kaláka együttes után Kovács Ákos önálló Arany-estje ígérkezik különösen izgalmasnak. A népszerű zenész-énekes produkciója a Nemzeti Színház Kaszás Attila termében kerül bemutatásra. Ennek televíziós premierje októberre várható, és az M5 kulturális-ismeretterjesztő adó után a Duna World is műsorára tűzi az előadást.
A Mácsai Pál direktor vezette Örkény Színház is részese az Aranykornak: az igazgató vezetésével „utazó” produkcióként több helyszínen is színpadra kerül az Aranyozás című est, a Duna World novemberre tervezi ennek bemutatóját.
Ugyanígy a távolban élő magyarok találkozhatnak majd a fiatalabb Vidnyánszky Attila által rendezett Arany-előadással, amit Debrecenben rögzítenek, és az év vége felé tűznek műsorra.
Arany Asszonyok címmel Hűvösvölgyi Ildikó és Elek Szilvia kulturális csemegének számító estje is megjelenik majd a televízió képernyőjén. Ezt az előadást szintén novemberben rögzíti a közmédia.

A színházi felvételeken túl a televízió mellett a közmédia online felületein is életre kel Arany János, és ősszel a Petőfi Rádiót bevonva DJ-verseny veszi kezdetét Aranycore elnevezéssel azért, hogy a legfiatalabbak is megmutathassák, milyen módszerekkel tudják „fogyaszthatóvá” tenni Arany műveit kortársaik számára a 21. században.

1956 hatvanegyedik évfordulójára is tematikus műsorszámokkal készül a csatorna: Hábermann Jenő producer sorozata 15 részben, ötperces történetekkel állít emléket a forradalom hőseinek és a megtorlás áldozatainak. A Szabadságunk harcosai – 1956 címet viselő kisfilmekből a szabadságharc hétköznapi hőseinek portréját is megismerhetjük.

A Duna World tematikus műsorfolyammal készül a magyar szórvány napjára is, ennek időpontja november 15. Körkapcsolásokkal, riportokkal, a külhonban megmaradásukért küzdő magyarok életének bemutatásával készül a csatorna. Idén is elmaradhatatlan a Jónak lenni jó!, a közmédia adventi adománygyűjtő, jótékonysági műsorsorozata, amely néhány éve megkapta Ferenc pápa áldását, tavaly pedig Magyar Termék nagydíjat kapott. A múlt év végén a nézők és hallgatók segítségével 261 millió forint gyűlt össze a 10 esztendős Református Szeretetszolgálat javára. Idén decemberben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat missziós tevékenységét lehet támogatni a közmédia segítségével.

November 23. és 27. között a kopt keresztényekről forog egy mozi Egyiptomban azután, hogy az Irakban üldözést szenvedett keresztényekről szóló Övék a mennyek országa című dokumentumfilmet májusban már levetítette a közmédia. A Duna World mindkét alkotást műsorára tűzi. Ehhez szorosan kapcsolódva a csatorna tematikus anyagokban mutatja majd be a Hungary Helps programot, azt a szerepvállalást, amellyel Magyarország az üldözött keresztények mellett a világ számos helyén hátrányos megkülönböztetést szenvedő közösségek megsegítését célozza.

A Duna World folyamatosan bemutatkozási lehetőséget ad a Media Mecenatúra program által támogatott filmeknek. Heteken keresztül vetítik majd a Príma Primissima díj ez évi jelöltjeinek miniportréit is. Az élő adás december első hétvégéjén kerül adásba a Duna World csatornán is.

Kapcsolódó