Hír Archívum

Porteleki László 43. heti ajánlója

Porteleki László a Muzsikás zenekar egyik prímása több mint négy évtizede foglalkozik népzenével. A Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató versenyben immár harmadik alkalommal vállalt mentori feladatokat.
 

Október 23., a Forradalom évfordulója nagyon sok gondolatot vet fel az emberben. Fantasztikus nemzeti összefogásnak lehettünk egykor tanúi, s a dicső napokban nagyon sok fiatalra lehettünk büszkék. Mint tanár, ezt a hitet szeretném megerősíteni napjaink ifjabb nemzedékében. Talán párhuzamot lehet vonni, az akkori tettek és a zene között, a zene is lélekemelő, egyúttal nemesítő. A közmédia gazdag műsorkínálattal készül a jeles napra (hétfő).

A Dankó Rádió kedden közvetíti a Tudta-e? – népzenei szótárt, Sebő Ferenc összeállítását. Ismét a tanár bújik ki belőlem, ezt a műsort kötelezővé tenném az iskolákban. Igen, a népzenei-zenei oktatásban vannak lemaradásaink, az ezeréves kultúrát heti egy órában kénytelenek a diákok elsajátítani. Ezért találtuk ki a Muzsikás zenekarral, hogy egy rendhagyó énekóra keretében igyekszünk az ország összes iskolájába eljutni. E szándékunkban nem vagyunk egyedül, s a legnagyobb magyar olaj és gázipari vállalat támogatását is élvezzük (Bartók 8.52).

A MüpArt classic sorozat szerdán Sibelius és Schubert műveket mutat be. Sibelius zenéjét egyszer Finnországban is élvezhettem egy finn zenekar tolmácsolásában. Ekkor már hetek óta az északi országban turnéztunk, s a zeneköltőt csukott szemmel hallgatva magam előtt láttam a csillogó tavakat, a fenyőket, s a szép finn tájat (M5 21.15).

Jóllehet, hívő katolikus vagyok, de a reformáció évében csütörtökre a jubileumi megemlékezéseket ajánlom. A Muzsikással gyakran játsszuk református egyházzenei műsorunkat, amivel a Református Zenei Fesztiválon is többször felléptünk, s Petrás Máriával – az ökumené jegyében – nagyon szép régi katolikus egyházi énekeket is bemutattunk (Reformáció hétről hétre, Duna World 9.00).

Pénteken két műsorra hívom fel a figyelmet. Elkezdődik a Fölszállott a páva – 2017 műsorsorozat. Emlékeket idéz e vetélkedő, hiszen számos zenekar munkáját segítettem – zeneileg és színpadi mozgásban – mentorként. Gigászi feladat, a megadott három és fél percben megfelelő stílushűséggel és rövidséggel bemutatni a választott tájegység jellegzetes muzsikáját. A Tokos zenekarnak sikerült, már befutott, most egy nagyon tehetséges szamosújvári bandának drukkolhatunk (Duna 20.25.).

Szombaton egy igazi vidám mozit, gyermekkorom kedvencét karikáztam be. A tizedes meg a többiek felhőtlen kikapcsolódást kínál, hiszen olyan színészeket láthatunk a képernyőn, mint Sinkovits Imre, Darvas Iván és Major Tamás (Duna 15.10). A Duna World is kínál meglepetést, az adó kedvenc színésznőm, Bánsági Ildikó portréját sugározza koradélután (Duna World 13.25).

Kapcsolódó