Hír Archívum

„Amikor kislány voltam, találkoztam az angyalokkal.”

Kilencvenöt éve született, tíz éve távozott közülünk Polcz Alaine.
 

Mindenszentek és halottak napja előtt a Kossuth rádió rendhagyó dokumentumműsora egyórás temetői sétát ölel fel. Ezen vehetnek részt a hallgatók lélekben vasárnap este. Elhangzik Polcz Alaine-nel, a Kolozsváron született pszichológussal és íróval készített utolsó rádiós interjú is, amelyben arról beszél, miért íratta férje, Mészöly Miklós sírja fölé azt a mondatot, amely egyben a műsor címe is: “…Még csak most kezdődik minden…”

A Szabad Demokraták Szövetségének képviselőnői Polcz Alaine pszichológusnak ítélték a rendszerváltásban nagy szerepet játszó magyar liberális nők számára alapított Vig Monika-díjat. A díjat a párt elnöke adta át a Liberálisok Házában. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Hospice Mozgalom megalapítójára méltóképpen emlékeztek a barátok és az egykori munkatársak halálának tizedik évfordulóján. Munkássága fókuszába a kiszolgáltatottak, a súlyosan beteg gyermekek és a haldoklók ellátását helyezte. Leginkább a tanatológia: a halál és a gyász kutatásának úttörőjeként vált ismertté. Asszony a fronton című önéletrajzi művében őszintén vallott az embertelen megpróbáltatásokról, amelyeket sorstársaival együtt szenvedett el a második világháborútól sújtott Magyarországon. Mindezek ellenére életszeretete, tartása és a jóságban való hite mindvégig töretlen maradt. Az önéletrajzi ihletésű regényből készült tízrészes rádiójáték folytatásait november 6-ától-17-éig, hétköznap esténként hallgathatják meg a rádióhallgatók.

Emberi nagyságát minden közelében élő megtapasztalhatta, akik szeretettel és hálával emlékeznek rá ma is, és nem hagyják elenyészni szellemi örökségét.

A rádiójáték első részét meghallgathatják a Kossuth rádióban október 29-én a folytatást pedig november 6-17-e között minden este 21:04-től a Rádiószínház című műsorban.

Kapcsolódó