Hír Archívum

Varga Csaba a föld nyolcadik legmagasabb hegycsúcsát hódította meg

A nagyváradi hegymászó szeptember 27-én a reggeli órákban oxigénpalack, és serpák segítsége nélkül érte el a Manaszlu csúcsát. A zord időjárás következtében több lábujján is fagyási sérüléseket szenvedett, mégis úgy gondolja minden egyes sikeres mászás egy álom beteljesülése.
 

Nem gondolom, hogy kockázatos kizárólag magamra utalva mászni, hanem csak jóval nehezebb, de hát egy 8000 métert meghaladó hegy megmászása sohasem könnyű, de én azért megyek, hogy feljussak. Remélem, hogy sohasem szorulok rá, hogy oxigénnel és serpákkal másszak.

Veszély esetén – rossz időjárási viszonyok között, vagy a fizikai erőnlét gyengülésekor, gyávaságnak/kudarcnak minősül-e a további mászás feladása?

Nehéz szituációkban nagyon fontos, hogy józanul mérlegeljen az ember, mert nagyon sokszor a rossz idő nem azt jelenti, hogy fel kell adni. A fizikai erőnlét romlása sem azt jelenti mindig, hogy le kell jönni a hegyről, főleg ha nagyon közel vagy a csúcshoz. Ilyenkor jól át kell gondolni a szituációt, és ha úgy tűnik, hogy nincs semmi esély a továbbjutásra akkor kell feladni, és máskor, jobb körülmények között visszatérni. Ez nem kudarc, hanem józan ítélet, viszont nagyon fontos, hogy el kell menni a végletekig, nem egyből feladni, ha egy kicsit rosszra fordul az idő.

Mi fontosabb, a fizikai felkészülés, az erőnlét vagy a ráhangolódás szellemileg-lelkileg?

Úgy gondolom, hogy mind a kettő nagyon fontos, nem lehet a kettőt elválasztani egymástól. Fizikai erőnlét nélkül nincs pszichikai erőnlét és fordítva!

Mit jelent neked, ha elérted a kitűzött célt, felértél egy megálmodott csúcsra?

Egy terv véghezvitele egy álom beteljesülése, de nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor az ember csak a félúton van és még hosszú út vár rá egészen az alaptáborig.

Radnai-havasok Horthy-csúcs

Mi ösztönöz arra, hogy újabb és újabb hegycsúcsokat hódíts meg?

Sok minden egyrészt maga a teljesítmény, másrészt nekem fontos, hogy „Nagyvárad” feliratú magyar zászlóval jussak fel a csúcsra, és ilyen módon jelezzem a külhonban elő magyaroknak, hogy fel a fejjel.

Visszatérő szereplője vagy a közmédia Hazajáró című honismereti magazinműsorának, fontos számodra, hogy népszerűsítsd a természet-, a sport- és a hazaszeretetet?

Igen, alapvető a természet szeretete, a hazaszeretet és a testmozgás is. A műsor segítségével sokakhoz eljuthat mindez. Üzenem a következő hegymászó nemzedéknek— Széchenyi szavaival—, hogy „merjünk nagyot álmodni!”, és fel a hegyre!

Kapcsolódó