Hír Archívum

Váradi Levente 49. heti műsorajánlója

Váradi Levente 22 évi néptánc után egy társművészetet, a fotográfiát választotta hivatásául. Jelenleg a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Fölszállott a páva valamint az általa létrehívott brand (lumidance) hivatásos fotográfusa, vele a népszerű műsor második elődöntőjének szünetében beszélgettünk.

Nehéz meghatározni magamban, mit is jelent számomra a népzene, de mindenképpen ugyanolyan fontos az életemben, mint a néptánc. Népzenei ízlésem a zenei ízlésemmel fejlődött párhuzamosan. Természetesen a zenei világom mindig nyitott volt: komolyzenét és rockzenét is sokat hallgattam. Hétfőn a Népzene-fiatalok hangja adását ajánlom. (Bartók Rádió 12.05).

A fotós programjaim során nagyon sokat utazok, folyamatosan járom a Kárpát-medencét. Elmondhatom, hogy a fényképezés és a tánc mellett a kirándulás is fontos hobbim. Kedden Az Alpok szimfóniája filmsorozat Európa hegyóriásához kalauzolja el a nézőt (M5 20.10).

A fotográfus „magányos farkas”, és általában egyedül dolgozik. Talán ebben a mentalitásban a festőkhöz hasonlít. Számomra a festészet és a képzőművészet egy alapmatéria, amiből mi is táplálkozhatunk. Ha élni szeretnénk ezzel a letisztult tudással, akkor tisztában kell lennünk a társművészetek fejlődésével, a művészettörténettel, így a magunk szakmájához is kapaszkodókat találunk (szerda, Rádiószínház-Csontváry Kosztka Tivadar Önéletírása, Kossuth 21.30).

Csütörtökön a Kék bolygó adására hívom fel a figyelmet. Környezetkutató biológusként végeztem, de sohasem dolgoztam a szakmában. Mégsem voltak haszontalanok az évek, mert olyan alapokat kaptam, amiket a fotográfiában is fel tudok használni, emellett e tudás birtokában a gyermekeimet is a környezet szeretetére nevelhetem (Duna World 13.20).

A tánc és a fotográfia gondolkodásra tanított. Különösen sokat köszönhetek a Fölszállott a páva versenynek. Emellett egy saját, de hasonló az autentikus néphagyományinkhoz kapcsolódó kezdeményezésen, a Szent Lámpások programon is dolgozom. E munkám a Kárpát-medencében élő, értékmentő művészekhez és pedagógusokhoz kötődik (péntek Duna 20.15).

Két gyermekem, egy ötéves és egy hároméves fiam van. Hátul-kötős korukban, sokat énekeltünk nekik, illetve pelenkázás közben mondókákat is tanítottunk. Volt mikor sikerült végigmondani, máskor a rigmus higiénés-technikai problémákba ütközött. Mindenesetre a szombati Gyermekversek című összeállítás minden kisded számára hasznos lehet (M2 12.40).

A Vasárnapi népzene a Dankó rádió kedvelt műsora. Hogy milyen a népzenei ízlésem? Hozzám az archaikusabb zenék és táncok, mint a moldvai, vagy a gyimesi állnak a legközelebb, de az újabb stílusok közül is tudnék ajánlani. Válasszunk mégis egyet! A páros táncokat a párkapcsolat és a szerelem is motiválja, ezek szép példája a bonchidai invertita (Dankó Rádió 10.04).

 

Kapcsolódó