Hír Archívum

Kutasfölde - Hegymegett a Maros mentén a Hazajáróban

A kéthetente friss epizódokkal jelentkező turisztikai magazinműsor következő részében feltárul a sokak számára ismeretlen vidék gazdag néprajzi értékei, varázslatos élővilága és ékes dombvidéke.
 

Bárhogy lapozgatjuk az erdélyi útikönyveket, csak nem találunk semmit a Maros és a Kis-Küküllő zugában fekvő dombvidékről, Kutasföldéről. Alsó-Fehér vármegyében, a Küküllőmentén járunk, azon a kistájon, amit Hegymegett néven is emlegetnek. Elfeledte a turizmus, a néprajzosokon kívül nem sok idegen fordul meg kicsiny településein. De elfeledték, elkerülték a nagyobb vízfolyások is a vidéket, így a vizet évszázadokon át az ásott kutak biztosították, amiről a kistáj a nevét is kapta. A magyar élet forrásait a Bánffy és a Kemény családok öröksége, a református templomok és a régi főúri kastélyok jelentik.

A méltatlanul elfeledett vidéket az egykori tájleírások „Loire-menti kastélyvidék”-ként is említik. A műsor által bepillantást nyerhetünk a mintegy 15 falut magába foglaló tájegységbe, mely a Forrói patak, a Szárazvám patak és az Ózdi patak által keretezett völgyben található.

Hazajáró (Fotó: MTVA)

Adás: M5 – február 10., szombat, 15:15

Ismétlés:
- Duna World – február 11., vasárnap, 19:25
- Duna World – február 13.,  kedd, 13:45
- Duna – február 17., szombat, 07:20

 

Kapcsolódó