Hír Archívum

A székelyek eredete torockói Duna-Házban

Február 23-án 17 órától Dr. Kovács Sándor egyháztörténész a székelyek eredetére keres választ népszerű történelemóra sorozatának következő részében a torockói Duna-Házban. A kalandos történelmi időutazást ezúttal a Székelyföldi Legendárium látványos, humoros animációs kisfilmjei színesítik.

A székelyek eredethagyományát a középkori magyar gestaszerzők foglalták írásba, akik az 5. századi hunok leszármazottaiként emlékeztek meg róluk. Egyes elméletek szerint a székelyek a honfoglalás előtt, a 8–9. században csatlakoztak a magyar törzsekhez, mások szerint pedig már a Kárpát-medencében várták a honfoglaló magyar törzseket. Első okleveles említésük 1116-ból maradt fenn. Az ún. keleti székelység az áttelepítései során kiváltságos jogokat kapott; a 15. századtól kezdve Erdélyben külön rendi nemzetnek minősültek. Az előadásban szó lesz a székely rovásírásról, a legjelentősebb erdélyi rovásírásos emlékekről, valamint a székelység mai helyzetéről.

A rendhagyó történelemórát a Székelyföldi Legendárium animációs kisfilmjei színesítik. A kaliforniai IndieFest filmfesztiválon a közelmúltban kiválósági díjjal is kitüntetett, egyre népszerűbb csapat Székelyföld szellemi kulturális örökségét, mondáit és legendáit gyűjti össze és adja át a gyerekeknek szerethető, mai műfajokban: animációs és ismeretterjesztő filmek, ötletes társasjátékok, színvonalas kiadványok, térkép, hangoskönyvek formájában. „Meggyőződésünk, hogy a legendák és mondák egyben leckék, tele ősi igazságokkal, üzenetekkel, a múltunkra utalva mutatnak a jövőnkbe” – hangzik az idén 10 éves Székelyföldi Legendárium mottója.

Előadó: Dr. Kovács Sándor egyháztörténész, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Egyháztörténeti Tanszékének előadótanára
Kísérőfilmek: a Székelyföldi Legendárium animációs kisfilmjei – A Tejút és a varázspatkó, Szőr Manó krónikája
Helyszín: Duna-Ház, Torockó, Fő utca 292.
Időpont: február 23. péntek 17 óra

A belépés a Duna-Ház rendezvényeire ingyenes.

Bővebb információk és részletes program:
Duna-Ház weboldala >>>
Facebook >>>

Kapcsolódó