Farsangtemetés Torockón

Az Erdély-szerte közkedvelt helyi néphagyományhoz, a torockói farsangtemetéshez idén is sokszínű programkínálattal csatlakozik a Duna-Ház március 3-án, szombaton.
 

12 órától Csécs Márton unitárius lelkész a 2017-ben hungarikummá nyilvánított, Europa Nostra díjas település, Torockó értékeiről tart előadást. A Duna-Ház gyerekprogram-sorozata, a Mesepadlás különkiadásában stílszerűen maga Vitéz László búcsúztatja a farsangot 15 órától. A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont színvonalas néprajzi, helytörténeti és művelődéstörténeti kiadványaival, látványos fotóalbumaival, naptáraival és képeslapgyűjteményeivel lesz jelen a vidám mulatságban.

A farsangtemetés Torockón több száz éves hagyomány, amelyet a mai napig sikerült megőriznie, sőt széles körben népszerűvé tennie a helyi magyar közösségnek, néhány lelkes, fiatal szervezőnek köszönhetően. A szombat délutáni maszkos, maskarás farsangi menet ostoraikat csattogtató betyárokkal, bohócokkal, ördögökkel és népviseletbe öltözött párokkal végigjárja Torockó összes utcáját, majd a főtéri itatónál, a Vajornál a “pap” búcsúbeszéde és a “kántor” helyeslő szavai után az ördögök eltemetik „Farsang Dömét”.
A nagyszabású rendezvényhez kapcsolódva Torockói értékek címmel tart előadást a Duna-Házban Csécs Márton unitárius lelkész.

15 órától szintén a Duna-Házban a kolozsvári Keljfeljancsi Bábszínház vásári bábjátéka, a Vitéz László és az elátkozott malom szórakoztatja az óvodás és kisiskolás közönséget és felnőtt kísérőiket. Ha farsangtemetés, akkor vidámság, ha vidámság, akkor Vitéz László! Farsang Dömével együtt a bábszínházban eltemetjük a csokipofát, a paradicsomképűt, no meg Cucliferkót, mert Vitéz László minden gonosznak ellátja a baját!
A magyar vásári bábjátékok hőse, Vitéz László druszája, Vincze László irányításával bunkósbotot, palacsintasütőt ragadva közkívánatra ismét ellátogat Torockóra. (A piros ruhás, hegyes sapkás kis népi figura nem csak a gyerekek szívébe lopja be magát néhány poénnal és jól irányzott csapással. Állandó hősködésével, szókimondásával, nyers humorával egy órányi tömény mókát és kacagást garantál kicsiknek és nagyoknak. )

A Duna-Ház programjai a torockói farsangtemetésen

2018. március 3. 12:00
Farsangtemetés Torockón – Torockói értékek
Csécs Márton, Torockó unitárius lelkészének előadása

2018. március 3. 15:00
Mesepadlás Extra a torockói farsangtemetésen
Vitéz László és az elátkozott malom – a Keljfeljancsi Bábszínház vásári bábjátéka
helyszín: Duna-Ház, Torockó, Fő utca 292.

2018. március 3. kb. 12:00-tól
A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont könyvvására
Legújabb kiadványaik:
Képeslapgyűjtemény: Szent László emlékhelyei Hargita megyében;
Képeslapgyűjtemény és bemutató füzet a somkeréki református templomról;
Több szem többet lát – néprajzi és helyismereti tanulmánykötet;
Falinaptár Haáz Rezső rajzaival;
Az élet íze – néprajzi tanulmányok és gyűjtések;
P. Buzogány Árpád – Salló Szilárd: Hagyományos életmód a mindennapokban; Orbán Balázs szemével 2010–2013;
Másfél évtized képesszenciája;
Székelyföldi népviseletek Haáz Ferenc Rezső képein;
Havasok üzenete – Jakab György farkaslaki csont és faszobrász munkái és versei;
Tamási Áron nyomában Farkaslakán.

helyszín: Duna-Ház, Torockó, Fő utca 292.

További információk:
https://www.duna-haz.com
https://www.facebook.com/dunahaztorocko