Hír Archívum

Mozaikok egy család széthullásáról az ötvenes évekből

4447-Mozaikok Jókai Anna regényéből címmel felolvasás-sorozatot mutat be a Kossuth rádió esti Rádiószínháza.
 
Jókai Anna Kossuth- és Prima Primissima-díjas magyar író, költő. (Fotó: Czimbal Gyula)

Jókai Anna emléke előtt tiszteleg a közmédia a József Attila-díjas, Kossuth- és Kossuth Nagydíjas, tavaly elhunyt írónő halálának évfordulója alkalmából. A tavalyi évben bemutatott Átvilágítás önéletrajzi sorozat folytatása a Kossuth rádió Rádiószínházának új, szintén önéletrajzi ihletésű bemutatója. A felolvasás alapja a 4447 címen az írónő tollából 1968-ban megjelent első regény.

Aktuális lehet-e napjainkban egy az ötvenes évek hétköznapjait és családi életét bemutató mű? Képes-e magával ragadni a mai rádióhallgatót? Valószínűleg igen, ennek oka, hogy a cselekmény érdekfeszítő, a szereplők jelleme összetett és már-már szimbolikusnak nevezhető. Jelképes több más mellett az is, hogy ami akkoriban modern felfogásnak bizonyult, nevezetesen a bontásra ítélt családi házhoz fűződő életformát lakótelepire cserélni, ma már a több évtizedes tapasztalatok fényében fordítva igaz.

Napjainkban kevesen rendelkeznek közvetlen, felidézhető emlékekkel az 1956-os forradalmat megelőző hétköznapokról, mindarról ami az embereket, családokat közelről érintette. A realisztikus formában megírt családregényt Császár Angela színművésznő értő felolvasásában hallhatjuk, aki a különböző szereplőknek, különböző habitust és orgánumot kölcsönöz. Maga a mű leginkább egy család széteséséről szól. Különböző nemzedékek eltérő jövőképének hiteles krónikája az adott kor ketrecébe zárt vágyaké, gondolatoké. „A (képző)művészeti hajlammal és tehetséggel megáldott fiatal női főszereplő, Eszter rokon vonásokat mutat a fiatal Jókai Annával. Elemi vágya az önmegvalósítás, az, hogy kitörjön környezetéből!”- árulta el Csaba Klári szerkesztő-rendező.

Az ötrészes sorozatot hétfőtől péntekig június 4-e és 8-a között hallgathatják meg 21:30-tól a Kossuth rádióban.

Kapcsolódó