Történelem és magyarság Újvidéken

Július 9-e és 13-a között tartották meg Újvidéken a XVIII. Apáczai Nyári Akadémia (ANYA) keretein belül a Történelem és magyarság című előadássorozatot.
 

Az öt napot felölelő programsorozatot a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) szervezte, a helyszínt, valamint az előadók és résztvevők szállását a maradéki református egyházközség tulajdonában álló, Apáczai Diákotthon biztosította. A tizennyolc éve működő kollégium igazgatója, a VMPE elnökasszonya, Nagy Margit mesélt a diákotthon alapításáról és mindennapjairól.

Nagy Margit, az Apáczai Diákotthon igazgatója és a VMPE elnöke

Kopasz Tamás, végzős, bentlakó diák

A Történelem és magyarság kurzus előadóinak mindegyikéről elmondható, hogy a tudományos élet színe-javát képviseli. Kutatómunkát végző, emellett a legjelesebb anyaországi egyetemeken oktató történészek és irodalomtudósok előadásait hallgathatták a résztvevők: Szakály Sándor, Császtvay Tünde, Újváry Zsuzsanna, Ujváry Gábor, Zakar Péter, Miklós Péter, Vajda Tamás tartott emlékezetes előadást. A kutatók legfiatalabb nemzedékét Miski Péter és Balogh Gábor képviselte. Az Érdről érkezett Urbán László és Bíró Erzsébet élményszerűen közvetítette kötődését a magyar irodalomhoz. Urbán László Patriotizmus a magyar irodalomban, és a 21-ik század pedagógiája tárgyában értekezett, Bíró Erzsébet szavalattal egészítette ki az előadottakat. Szerkesztőmunkájuk ez idáig kilencvennyolc kötetet eredményezett, ezek közül ötöt társszerkesztőként jegyeznek.

Dr. Urbán László-Bíró Erzsébet

Szilágyi Mária műemlékvédelmi szakmérnök Nemesek Bánátban, a Csekonicsok című előadása, egy arisztokrata család történetét követte végig a 18-ik és a 20-ik század között az impozáns, Ybl Miklós tervei szerint épült, zsombolyai kastély és az uradalom sorsán keresztül. Pomozi Péter, egyetemi docens(ELTE), nyelvész: Madarak voltunk, földre szálltunk című előadása zárta a továbbképzés első napját.

Pomozi Péter egyetemi docens

A második nap első előadása a teljes hallgatóság figyelmét magával ragadta: Versegi Beáta – Mária nővér, keresztény antropológus személyes tapasztalata alapján beszélt a napjainkban olyannyira jellemző kiégésről és a megújulás lehetőségéről.

Versegi Beáta – Mária nővér: Lehetőségek kiégésen innen és túl

A meghirdetett előadások sorában, a társadalmi felelősségvállalás fontosságára hívva fel a figyelmet, három civil szervezet is bemutatkozott: Pecze Rózsa és Korenchy László: A Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság értékmentő munkáját ismertette; Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központjának (CSPI )munkatársa az erőszakmentesség jegyében tartott felvilágosító előadást az iszlám térhódításáról Európában, végezetül a Temesvárról érkezett Magyari Sára ( a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem képviseletében) a Start Tanácsadó és Továbbképző Iroda tevékenységét összegezte. Mindezeken túl közös áhítat, filmvetítés, vitafórum, borkóstoló, valamint egy kirándulás keretében a karlócai békekápolna és a tekiai Mária-kegyhely, a Havas Boldogasszony-templom megtekintése tette teljesebbé az együttlétet. A pedagógusszakma képviselőinek meghirdetett képzést a délvidéki sajtó érdeklődése kísérte: a Hét Nap, a Magyar Szó, és a Vajdasági RTV munkatársai tudósítottak az eseményekről.

Pomozi Péter (Fotó: Martinek Imre) Pomozi Péter (Fotó: Martinek Imre)

Dulka Andor, a képzés megálmodója, bízik abban, hogy a folytatás nem kétséges, mert a délvidéki magyar közösségnek szüksége van és egyre inkább szüksége lesz a magyar identitást, a kereszténységet legfontosabb értékként felmutató, végső soron a megmaradást erősítő alkalmakra. A szervezők legfontosabb törekvése az, hogy „aki ide eljön azt érezze, hogy az egységes magyar nemzet része!” A főszervező meggyőződése szerint, erős anyaországi támogatással a hátuk mögött, a kisebbségi lét hozadékaként a közösségre nehezedő (ön)bizalomvesztés és annak súlyos következményei is ellensúlyozhatók.

Borítókép: Karlóca látképe (Fotó: Martinek Imre)