Hír Archívum

Az öreg tekintetes

Rádiójáték-bemutató a Kossuthon Gárdonyi Géza regénye alapján.
 

„A fővárosban az arc csak fejdísz, cégtábla. Vidéken ott ül a lélek is az emberek arcán.”
(Gárdonyi Géza: Az öreg tekintetes)

Az 1863. augusztus 3-án született kiváló magyar író, Gárdonyi Géza születésének évfordulója alkalmából új sorozatot tűz műsorára a Rádiószínház.
A jeles szerző Egri csillagok című regényét— melyben az 1552-es ostrom várvédő hőseinek állít emléket — olvasói szavazatok alapján a 2005-ös esztendő Nagy Könyvének választották. A mű jótékony utóélete, népszerűsége hozzájárul ahhoz, hogy a történelmi emlékek tovább élnek, mindezt bizonyítja, hogy a regénybeli történések fő helyszíne, az egri vár népszerű úti cél ma is.

A Thália Színház új hangjátéka a szerző Az öreg tekintetes című kisregényének megrázó történetét dolgozza fel Vajda István rendezésében. Az idős Csurgó Károly (Papp János) életének utolsó szakaszát tárja elénk. Mikor lép a főhős a tragédiához vezető útra? Tehetne-e valamit ellene? A végkifejlet magva ugyanabban a mozzanatban rejlik, ami Szabó Magda Pilátusának is alapmotívumát képezi. Egy tisztességben és szorgalmas munkában töltött, aktív élet után, a társát vesztett, idős ember beleegyezik a látszólag észszerű megoldásba: gyermekéhez, és annak családjához költözik. A történések középpontjába egy példaértékű személyiséget állít a szerző: öreg Csurgó Károlyt, aki környezete számára maga a tevékeny jóság. A címszereplő jóvátehetetlenül vétkezik önmagával szemben: nem a valóságnak megfelelően látja a környezetében élők szándékait és tetteit, és a saját mércéje szerint próbál eligazodni közöttük.

Adás: július 30-augusztus 3., 21.30-21.55 (Kossuth rádió, Rádiószínház)

Kapcsolódó