A költő és a macska - válogatás Wass Albert novelláiból a Kossuth rádió műsorában

„Az asszonyt ott a farakásban szédülés fogta el. Nehány pillanatig vergődött az öntudatlansággal, de aztán az anya féltő ösztöne egyetlen sikoltásba akart összegyűlni a torkában, s ekkor lázasan küzdő agya hirtelen kitisztult, és a gondolatok élesen rajzolódtak ki benne, mint kristályhideg hegyi tó vizében a kavicsok. - Csak ezt nem. Csak a gyermekemet nem. Még előtte van az élet. Még előtte kell legyen az élet!”(Wass Albert: Csak egy anya)
 

A Kolozsvár melletti Válaszúton született magyar író, Wass Albert novelláiból készült sorozatot mutat be augusztus utolsó hetében az esti Rádiószínház. A szerző kevésbé ismert, emigrációban írt novelláit Rubold Ödön és Horváth Lajos Ottó színművészek tolmácsolják Csaba Klári rendezésében. Ezekben a művekben tetten érhető a szülőföld kényszerű elhagyásából fakadó hiányérzet, a meg nem értettség magánya, és a honvágy. A rádiós feldolgozás erénye, hogy értékes, egyedi hangvételű írásokat vettek alapul, és a válogatásban igen megrázó, a 20. század történelmi eseményeit megörökítő novelláknak is helyet adtak.

Érdekes, abszurd légkört áraszt a Költő és a macska, címadó novella története. A költő alakjában a szerző jelenik meg, mellette „színre lép”a macska, aki inspirálja és tettekre sarkallja az embert. Ők a két utolsó élőlény az elhagyott, romos város egyedüli lakói – s ezért rájuk hárul az újjáépítés, az új világ megteremtésének feladata.

Adás: Kossuth rádió – 2018. 08.27 –31., 21.30-21.54.