Hír Archívum

Hétvégén is Határok nélkül a Kossuthon

Búcsú Máriaföldén– megújulhat Tamáshida háromhajós bazilikája – könyv jelent meg nemrégiben a Marosvécs mecénásáról, Kemény Jánosról – Balázs Piri Soma, a Virtuózok kicsik versenyének győztese szülőfalujában, a horgosi Bartók-ünnepen lépett fel.
 

Az egykori német közösség hagyományait felelevenítve, néhány éve minden szeptember elején, Szűz Mária születésének napja közeledtével tartják a máriaföldi templombúcsút. A szerb határ melletti romániai településről is tömegesen vándoroltak ki a németek, így ma a katolikus gyülekezet többségét a magyarok alkotják. A búcsú alkalmával találkoznak a testvértelepülések képviselői, a környező falvak, városok hagyományőrző csoportjai pedig folklórbemutatóval színesítik a programot

Befejezték a tamáshidai XIII. században épült háromhajós bazilika restaurálás előtti állagfelmérését. A partiumi romtemplom ritkaság a térségben, ahol nagyon kevés Árpád-kori templom maradt meg, így okkal remélhetik, hogy helyreállítását követően idegenforgalmi látványossággá válik.

A marosvécsi mecénás címmel jelent meg Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál Erdély sorozatának legújabb kötete báró Kemény Jánosról. A kötetről és a marosvécsi kastélnapokról is többet tudhatunk meg Benkei Ildokó ripotrtjából.

A ma Szegeden élő, délvidéki, horgosi származású Balázs-Piri Soma tavasszal megnyerte a Virtuózok tehetségkutató „kicsik korcsoportjának” versenyét. A fiatal zongorista nemrégen szülőfalujában adott szabadtéri koncertet, a horgosi Bartók Ünnepen.

Adás: Kossuth rádió – szeptember. 8, szombat 18.30-19.00

Kapcsolódó