Hír Archívum

David Garrett hegedüvirtuóz koncertje

A német születésű David Garrett évente tíz hónapot utazik a világban. Zenéjével, stílusával a klasszikus zene és akár a metál közötti falakat is porrá rombolja. Előadásai mindig telt házasak. A Petőfi TV most hannoveri koncertjét mutatja be.
 
Koncert a saarbrückeni Kongresszusi Csarnokban (Fotó: MTI/EPA/Oliver Dietze)

David Garrett 1980 szeptemberében látta meg a napvilágot a németországi Aachen városában, David Bongartz néven. Kora gyerekkorától kezdve világos volt: egyetlen dolog áll érdeklődése középpontjában, ez pedig a zene, a hegedű. Négyéves volt mindössze, amikor elkezdett hegedülni, hétévesen pedig már a Lübecki Konzervatórium diákja lett. Első Stradivari hegedűjét 11 évesen kapta hálából és tehetségének elismeréseképpen az egykori NSZK elnökétől, Richard von Weizsäckertől.

Davidnek 13 évesen már lemezfelvétele volt, rendszeresen lépett fel a televízióban, és koncertezett Európa-szerte. Az angol Royal College of Music hallgatójaként egy évet töltött a világhírű intézményben, innen a New York-i Juillard School of Musicba vezetett az útja, ahol zenetudományt és zeneszerzést tanult. Garrett egyik leghíresebb mestere, Itzhak Perlmann volt.

David Garrett német hegedűművész (Fotó: MTI/EPA/Oliver Dietze)

David Garrett német hegedűművész (Fotó: MTI/EPA/Oliver Dietze)

David Garrett új irányt teremt a zenében: crossover művészként emlegetik, ugyanis repertoárja Paganinitől a Guns n’ Rosesen és az Aerosmithen át a Metallicáig terjed. Úgy lépdel át a klasszikusoktól a legkeményebb rock műfajáig, hogy a a műfajok közötti határok egyszerűen eltűnnek.

Szeptember 24-én 22.40-kor a Petőfi TV-én David Garett hannoveri koncertjét, a hegedűs crossover király koncertfilmjét láthatjuk. Október 10-én pedig a Papp László Sportarénában lép fel.

Kapcsolódó