Hír Archívum

Keresztes Ilona rádiós kapta a Duna Médiaszolgáltató Tőkéczki-díját

Keresztes Ilona, a Kossuth Rádió szerkesztője, a Vendég a háznál című műsor gazdája kapta elsőként a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított Tőkéczki László-díjat.
 
Keresztes Ilona rádiós kapta a Duna Médiaszolgáltató Tőkéczki-díját (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

A kitüntetés odaítéléséről háromtagú testület (kuratórium) döntött, amelynek tagjai Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója, Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója, valamint a Magyar Művészeti Akadémia által delegált Kucsera Tamás Gergely főtitkár voltak. Ők nyújtottak át az elismerést Keresztes Ilonának, aki egy egyedi tervezésű herendi vázát, valamint pénzjutalmat kapott.

Az eseményen Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója azt mondta, a kitüntetéssel azokat a kollégákat szeretnék megünnepelni, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, főleg az ismeretterjesztésben. Felidézte, hogy három évig együtt dolgozhatott Tőkéczki Lászlóval a Magyar Média Mecenatúra program bírálóbizottságának tagjaként, amiért szerencsésnek nevezte magát.

Bár Tőkéczki László történésznek készült, és mindvégig tudományos pályán tevékenykedett, már a rendszerváltás előtt elhatározta, hogy nem az egyetemi karriert tartja a legfontosabbnak, hanem az ismeretterjesztést, a nép felvilágosítását – mondta Dobos Menyhért. Hozzátette, hogy a tudós élete végéig hű maradt döntéséhez.

Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója hangsúlyozta, hogy a Vendég a háznál emblematikus produkcióvá vált: több mint huszonöt éve tanítja a felnőtteket arról, miként bánjanak jól egymással és a gyermekeikkel. Ezt a negyedszázadot Keresztes Ilona végigdolgozta a műsornál, először riporterként, szerkesztőként, most pedig főszerkesztőként. Sok témában vitákat ihletett; olyan érzékenyen, pontos iránymutatással vezeti a stábot, hogy mindenki hasznára válnak a disputák – fűzte hozzá.
Egy rádiós sem mondhat mást magáról, mint amit Tőkéczki László mondott: vállalnia kell az ismeretterjesztő szerepét, a tolmácsét, aki a tudomány legfrissebb eredményeit fordítja le a hallgatóknak – vélekedett Mucsányi Marianna. Megjegyezte, hogy Keresztes Ilona ezt teszi, ráadásul olyan területen, a gyermeknevelés témájában, ahol a tudományos eredmények keverednek a hagyománnyal, és a hitek, tévhitek megváltoztatásához gyakran évtizedek munkája szükséges.

A díjazott olyan nehéz kérdésekhez nyúl, mint a fizikai és a verbális erőszak – jelezte a csatornaigazgató, aki arról is beszélt: külön öröm számára, hogy elsőként egy rádiós munkáját ismerték el.

A díjról: 
A kitüntetés névadója, Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész Szikszón született 1951. szeptember 23-án. 1970-1972 között a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, 1972-1975 között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) tanult, és történelem-német szakos tanári oklevelet szerzett. 1978-ban a Magyar Tudományos Akadémiára került, 1989-től az ELTE docenseként, tanszékvezetőjeként dolgozott.

 Tőkéczki László   (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

Tőkéczki László (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

Tagja volt a Duna Televízió alapító kuratóriumának, a Református Tehetséggondozó Alapítvány elnökeként és a Magyar Protestáns Tanulmányi Alapítvány alapító tagjaként tevékenykedett, de a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alelnöki tisztét is betöltötte. Részt vett a Protestáns Közművelődési Egyesület megalapításában, 2002-től a Dunamelléki Református Egyházkerület világi főjegyzőjeként, 2009-től főgondnokaként dolgozott.
Kutatási területe a sajtó-, eszme- és neveléstörténet, a protestáns egyház története volt. Kismonográfiát publikált Prohászka Lajos kultúrfilozófusról; 2000-ben jelent meg Tisza István eszmei, politikai arca című monográfiája.

Tőkéczki László 2014-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjét vehette át, 2017-ben pedig Széchenyi-díjjal tüntették ki “a magyar és az egyetemes történelem, illetve az eszme-, művészet- és művelődéstörténet területén egyaránt kimagasló tudományos és oktatói pályája, különösen Tisza István életművével kapcsolatos hiánypótló kutatásai és publikációi, valamint széles körű történelmi ismeretterjesztő tevékenysége elismeréseként”.

A tudós életének 67. évében, idén január 8-án hunyt el.

Kapcsolódó