Kusfstein magyar foglyai — a Kossuth rádió műsorában

Megemlékező, kétrészes műsorral jelentkezik A Hely október 5-én és 6-án, a nemzeti gyásznapon. A magyar történelem rossz emlékű helyszínére, Kufsteinbe látogat a stáb, felidézve az e falak között rabságot szenvedett magyarok emlékét.
 

Kufstein vára a magyar történelem keserű emlékeit idézi fel. A rettegett Császártorony máig a zsarnokság jelképe. A Habsburg Birodalom és az Osztrák—Magyar Monarchia különböző országaiból idehurcolt politikai foglyok, ezen belül számos magyar szenvedéseinek színhelye volt. Csak néhány nevet kiragadva, itt raboskodott az 1700-as években: a magyar nyelv megújítását szívén viselő Kazinczy Ferenc, Szentjóbi Szabó László és Batsányi János magyar költő.

A műsor második részében a 1848-49-es forradalom és szabadságharc foglyainak sorsával ismerkedhetnek meg a rádióhallgatók. Szó esik Teleki Blanka grófnőről és Leövey Kláráról, akik sokat tettek a nők taníttatásáért; valamint Czuczor Gergely, nyelvtudósról és nem utolsó sorban, az egyetlen köztörvényes elítéltről, Rózsa Sándorról.

Akik figyelemmel követik a műsort, azt is megtudhatják, hogy melyik cellában ki, mikor és meddig volt fogva tartva.

A Hely vendéglátója Deák Ernő, bécsi magyar történész-újságíró.

Adás: október 5- 6., péntek-szombat – Kossuth rádió – 11.07

Borítókép: Egy régi napló a várbörtön múzeum tárolójában. (MTI Fotó: Jászai Csaba​​)