Egyéb

Bécsújhely a Kossuthon: A Hely hétindító adásában!

Számos magyar vonatkozású történés színhelye volt Bécsújhely városa, melynek története az október 15-i adásban elevenedik meg.
Bécsújhely - A dómban Farkas Erika és dr. Csernay Jenő (Fotó: Vágner Mária)

Az Alpok lábánál elterülő Bécsújhely, egykori magyar nevén Német-Újhely városában zárult le — a város kapitulációjával— Mátyás király ausztriai hadjárata 1487. augusztus 17-én. Igazságos uralkodónk ekkor ajándékozta a településnek a Corvin-serleget, amely korábban, Frigyes császárral történt békekötése alkalmából készült. A zománcdíszítésű, aranyozott ezüstserleget Mátyás korabeli arcképe mellet őrzik ma is.

1671-ben ismét jelentős, de tragikus szerepet kapott Bécsújhely a magyar történelemben. Április 30-án az itteni fegyvertárban fejezték le Zrínyi Pétert és Frangepán Ferenc Kristófot.

Később, 1701-ben, az Eperjesen fogságba ejtett II. Rákóczi Ferencet hurcolták ide, ugyanabba a börtönbe, melyből 30 évvel azelőtt anyai nagyapja, Zrínyi Péter a vérpadra került.

A város újabb kori történetéhez tartozik, hogy 1910-ben itt létesült az Osztrák–Magyar Monarchia első pilótaiskolája. Itt szerzett képesítést és tette le pilótavizsgáját a magyar repülés két úttörője: Steinschneider Lilly, aki az első volt a pilótavizsgát tett magyar nők sorában, valamint Petróczy István, az iskola későbbi vezetője.

Adás: Kossuth rádió – október 15, hétfő 11.07-11.30

Kapcsolódó