Hír Archívum

Csángó vagyok - részletek Gábor Felicia visszaemlékezéseiből a Rádiószínházban

Különös zamatú, egyedi hangvételű felolvasást hallhatnak a Kossuth Rádió Rádiószínházának hallgatói a karácsonyi időszakban!

A moldvai Lujzikalagorban született szerző, bár hosszú ideje a nem él a szülőföldjén – már tizenhárom évesen Csíkszeredába kerül bentlakásba, ezután Magyarországon folytatta tanulmányait – feladatának vallja megörökíteni, tudatosítani, s ezáltal életben tartani azt a világot, amelyet elhagyott. A költő szemével láttató, sűrű, tömör mű magyar nyelven íródott, ám ízes, csángó nyelven szól. Az itt egybegyűjtött, elementáris erejű élményanyagot Györgyi Anna színművész tolmácsolja. Érzékelhetővé válnak egy hagyományaihoz foggal-körömmel ragaszkodó közösség fájdalmai és örömei.

Megszívlelendő a gyermekkorból visszacsengő nagyapai bölcsesség: „ Jaj, tá kölyök. Há nám tudtad, hoj minden ember egymodullag gazdag? Kinák kicsi van künn, annak sok van bánn, s kinák sok van künn, annak kicsi van bánn. Látod, neked nincs sok gúnyád, sok jácsékod, nincs mámádéknak sok parájuk, dá milyán gazdag a szüvád, s milyán gazdag a zászed.”

A szerző gyermekfejjel szerzett tapasztalatain keresztül megértjük, milyen lehet megszületni és felcseperedni egy közösségben, amelynek nyelvjárása, kultúrája és maroknyi képviselője már-már eltűnt a Föld színéről.

Adás: Kossuth Rádió – december 24-28 14.05-14.30.

Kapcsolódó