Ünnepi díjátadó március 14-én a Magyar Rádió legendás Márványtermében

A Duna Médiaszolgáltató által alapított nyolc díjjal a kuratórium azokat a munkatársakat díjazta, akik a saját területükön végzett kiváló munkájukkal tevékenyen hozzájárulnak ahhoz, hogy a közmédia betöltse nemzeti és kulturális küldetését.
 

„A bábeli zűrzavarban ami körülvesz minket a közmédiának irányt kell mutatni és ez óriási felelősséggel jár!”– emelte ki bevezetőjében Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója. Az elismeréseket Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója és Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adta át.

A Magyar Távirati Iroda első vezetőjének emléket állító Maszák Hugó-díjjal kitüntetett Malya Lilla tudósító kisfilmjében a következő szavakkal foglalta össze pályájának eddigi legfontosabb állomásait „Szerencsés vagyok, mert több olyan témát tudósíthattam, ami nemcsak itthon hanem akár egész Európában érdekelte az embereket. Ilyen volt a 2006-os tiszai árvíz, vagy a madárinfluenza és a vörösiszap-katasztrófa. Ott voltam a magyar-szerb határon, amikor ezrek érkeztek Szerbia felől. A legtökéletesebb szakmai pillanat a néző elismerése.”

Knézy Jenő-díjjal Novotny Zoltán kiemelt szerkesztő-műsorvezetőt jutalmazták.

A Tőkéczki László-díjjal a Széchenyi-díjas történésznek, egyetemi tanárnak, a Duna Televízió alapító kurátorának és a közmédia számos műsora házigazdájának és közreműködőjének állítottak emléket. A díjazottak Mosonyi Szabolcs operatőr, és Bagladi Erika producer, akik húsz éve készítenek kiváló természetfilmeket. A következőképpen vallottak tapasztalataikról: „ A legnagyobb ösztönzést a gyerekek adják még most is azzal, hogy például az afrikai szavannák világát sajnos jobban ismerik, mint a honos fajokat. A Kárpát-medence természeti értékeihez hozzátartozik a geológia. Lépésről lépésre haladunk, itt is az a célunk, hogy minél átfogóbb képet kapjon a néző.”

Wacha Imre-díjjal Bordi Andrást, a Kossuth rádió fő bemondóját tüntették ki. „Természetesen a rádiót említem elsősorban, hiszen 26 szakmában eltöltött év után azt gondolom, ez a legfontosabb az életemben, persze a tanítás nem feltétlen hoz ilyenfajta ismertséget, de úgy érzem, hogy rendkívül fontos, hogy a következő generáció is szépen használja és megőrizze a magyar nyelvet.”

Dohnányi Ernő-díjjal a korábbi Magyar Rádió egykori zenei igazgatójának, a Zeneakadémia hajdani főigazgatójának, Corvin-lánccal és Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerzőnek, karmesternek, zongoraművésznek és pedagógusnak állítottak emléket. A díjazott Peller Mariann producer, a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató megálmodója és elindítója. A program idén már ötödik évadát kezdi meg a Duna tévén. Peller Mariannak az volt a szándéka ezzel a minden eddigitől különböző tehetségkutató műsorral, hogy a lehető legtöbb emberhez elvigyék a minőségi komolyzenét, és minél több gyereket ösztönözzenek a zenetanulásra.

Egyesy Géza-díjjal a magyar nemzeti hírügynökség megalapítójának, az MTI kiemelkedő szerkesztőjének, és parlamenti tudósítójának állítottak emléket. A kitüntetett tudósító, Muci Attila a következőképpen emlékezik „Ha voltak is kínos pillanataim, az csak másodpercekig érezhettem úgy, mert megoldottuk az operatőr barátommal és az ilyen helyzetekből igazából olyan történetek kerekedtek, amelyeket ma is gyakran emlegetünk nosztalgiával nehéz helyzetekben.”

A kiváló magyar írónak, újságírónak, az Új Idők irodalmi hetilap főszerkesztőjének a Petőfi Társaság elnökének emléket állító Herczeg Ferenc-díjjal tüntették ki Németh Zsoltot, méltatásában elhangzott, hogy az ismeretei alapján a legjobb hírterületi vezető Magyarországon.

A Csoóri Sándor-díjjal a Nemzeti Művész címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres József Attila-díjas magyar költőnek, a Magyarok Világszövetsége elnökének, a Digitális Irodalmi Akadémia, valamint a Duna Televízió alapító tagjának állítottak emléket. A kitüntetett Jankovics Marcell a Nemzet Művésze, Kossuth és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, kulturtörténész, író.

Az esemény ünnepi hangulatát a két fellépő: Lugosi Dániel Ali, a Virtuózok első abszolút győztesének klarinétjátéka, és Szüts Apor zongorista-zeneszerző zongorakísérete emelte.