Everness: így válik családdá egy fesztiválközönség

Színes programkínálat, különleges zenei élmény, környezettudatos fesztiválozás és rengeteg mosolygós arc - ez az Everness, Európa legnagyobb önismereti és életmód fesztiválja. Öt különleges nap júniusban a Balaton partján, ahol bárki részese lehetett a világbéke meditációnak, kipróbálhatta a handpan-t, valamint egy szabadulószoba segítségével megismerhette a helyes szelektív hulladékgyűjtés módját is.
 

A fesztivál szerda (06.19.) délben nyitotta meg kapuit, s ezzel szinte egy időben az eső is megérkezett, bár ez senkit sem zavart. Mindenhol mosolygós arcok, önfeledt emberek állították fel sátraikat jókedvűen, mintha tudták volna, hogy az időjárás hamarosan napos arcát mutatja majd. Igazuk is lett, a fesztiválozók egészen szombat estig verőfényes napsütésben ünnepelhették a tudatosságot, melyet a késő délutáni vihar csak részben mosott el. Bár az eső miatt pár sátor beázott és egy-két szabadtéri program elmaradt, de mindezek ellenére boldog arcokat és a pocsolyákban csibészkedő gyerekeket lehetett látni a fesztivál egész területén.

Az Everness fesztiválnak az esőn kívül meghatározó keretet adott a világbéke meditáció, amelyre 3 alkalommal került sor: szerdán, szombaton és vasárnap. Az esemény különlegessége volt, hogy erre az időtartamra más helyszíneken leálltak a programok. Ez a három pillanat adott lehetőséget arra, hogy az egész fesztiválközönség egy időben, egy helyen egy különleges meditatív élményt élhessen át, amelynek első szertartása egyben a hivatalos fesztiválmegnyitó is volt.

Leírhatatlanul színes programkínálat várta a résztvevőket, 11 színpadon és megannyi sátorban reggeltől egészen késő estig folytak az előadások, workshoppok, meditációk, különféle mozgásprogramok, kezelések és koncertek. A szakmailag felkészült hazai és külföldi előadók pedig pontosan azt hozták, amire a közönségnek szüksége volt: szívvel-lélekkel, a bennük lévő bölcsességgel és tudással (tudatossággal) igyekeztek utat mutatni, vagy a már azon járóknak megerősítést adni, hogy senki se távozzon “üres kézzel”.

A programok között vagy csak sétálgatás közben különböző kézműves termékekkel, henna festőkkel, kristály- kerámia- vagy gyöngyékszerekkel, egyedi lámpákkal, festményekkel és rengeteg ruhaárussal találkozhatott az ember, de a szemfülesek akár még sámándobot is vehettek, vagy kipróbálhatták a handpan-t – a 21. század egyik legkülönlegesebb zenei találmányát. Mindenhol garantáltan kedves árusok és kipróbálásra invitáló zenészek várták az érdeklődőket.

Spontán zenélésből az Everness fesztiválon sem volt hiány! A koncertek előtt, után vagy között egy zenész számára mindig akad idő, hogy csupán a hangulat kedvéért rögtönzött zenélésbe kezdjen, legyen az egy sátor mellet vagy a Balaton partján. A profi és amatőr zenészeknek köszönhetően a fesztiválozók kivétel nélkül minden napszakban élvezhették a meditatív zenék varázslatos világát, melyben különlegesebbnél különlegesebb hangszerek szólaltak meg szokatlan nem mindennapi kombinációkban.

A tudatosság ünnepe nem lett volna teljes a környezettudatosság nélkül, amelyre lépten-nyomon felhívták a figyelmet. A fesztiválon megtalálható volt a környezetbarát mosogatószer, újrapohár és egy fesztivál pakk, ami tartalmazta az étkezéshez szükséges eszközöket (tányér, pohár, kés, villa és egy fém bögre), szelektív szemetes, a “szelektív szabadulószobáról” már nem is szólva, ami segítő kezet nyújtott a mit hova dobjunk ki témakörében. Az eredmény önmagáért beszélt: sehol egy eldobott pohár vagy hamburgeres tálca, mindenki szelektált, igaz, néha rosszul, de ahogy szokták mondani, a szándék a fontos. Abban pedig nem volt hiány! Ahogy abban sem, hogy szinte kivétel nélkül vegán ételeket lehetett kapni az ételudvarban, ezzel is erősítve a környezettudatos gondolkodásmódot, és csökkentve a fesztivál ökológiai lábnyomát.

Összességében elmondható, hogy az emberek, akik részesei voltak az Everness fesztivál nyújtotta élménynek, egy igazán különleges atmoszférát teremtettek. Egyénként érkeztek, de végül egy nagy család részévé váltak, amelyben jó volt ott lenni, jelen lenni!

Képek a fesztiválról:

1. nap >>

2. nap >>

3. nap>>

4. nap >>

5. nap >>

Borítókép: Everness fesztivál 2019 (Fotó: Facebook/Everness)