Ismét lebilincselő témák a Határok Nélkül szombati adásában

A következő témákkal hívja nem mindennapi utazásra a hallgatókat Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető július 13-án:

A bajsai Mamuzsity Mihály íjkészítő mester, Szerbia íjlövő bajnoka, trófeái sorát Magyarországon is gyarapította két aranyéremmel. Barátaival, Szukola Istvánnal és Kókity Attilával együtt az ősmagyar íjak délvidéki mesterei, a télen elkészült az első jurtájuk is, sőt, honfoglalás-korabeli magyar öltözeteket is varrnak. Mamuzsity Mihállyal a magyarkanizsai bemutatón jurtájukban beszélgetett Németh Ernő.

Huszonkét esztendeje, hogy az Ilosvay családban megnyitották a Szivárvány családi típusú gyermekotthont, három saját gyermekük mellé sérült, szellemi és testi fogyatékos, beteg gyermekeket fogadtak. A nevelőszülők fontosnak tartották, hogy szakmát is adjanak a gyermekek kezébe, így belevágtak a cukrászatba, amelyet mára már profi szintem művelnek. Mint az Iváncsik Attila összeállításából is kiderül, a gyerekek, amiben tudnak, segítenek.

Egyre több turistát vonz a barlangok világa. Európa legkiterjedtebb barlanghálózata a Felvidéken, a Gömör – Tornai Karszton található. A Szlovákia és Magyarország területén futó barlangrendszerbe több, mint 700 barlang tartozik. Az UNESCO természeti világörökség rangos listájára 1995-ben került fel a földrajzilag egységes Gömör – Tornai Karszt. E vidék barlangrendszeréből a domicai, a gombaszögi, a martonházi, a jászói, a várhosszúréti Buzgó és 2000-ben a dobsinai jégbarlang is. Az említett hat barlangból öt – a rozsnyói járásban található. Palcsó Zsóka ereszkedett alá.

A lékai vár az Őrségben nemcsak a turisták kedvelt úti célja, hanem a csonkafülű denevéreké is, akik az épület padlásán töltik a terhesség heteit, itt hozzák világra kicsinyeiket. Amint felnőnek és ivaréretté válnak, kérdezte. Körülbelül újabb két hónap elteltével, elhagyják a vár biztonságos padlásterét és visszaszállnak Írott-kő erdeibe. A rejtőzködő életmódot folytató rovarevők életének részletei Benkei Ildikó riportjából derülnek ki.

Hazatértek Erdélybe, a bonchidai Bánffy-kastélyba a díszudvar szobrai, amelyek fénykorában díszítették az erdélyi Versailles-t. Az Erdélyi Történelmi Múzeum több mint negyven éve vette nyilvántartásba azt a hat szobortöredékeket, mely túlélte a huszadik század második felének viszontagságait. A most visszakapott szobortöredékek egyelőre a lapidáriumban kaptak helyet. A részletekről Hegedüs Csillát, a kastélyt gondozó Transylvania Trust Alapítvány elnökét Szilágyi Szabolcs.

Első alkalommal koncertezett Marosvásárhelyen a pécsi Harmónia Kamarazenekar, a Marosvásárhelyiek Világtalálkozója gálaműsorának meghívottjaként. Gergely László hegedűművész, koncertmester, a kamarazenekar alapítója, vezetője nem vendégként érkezett az eseményre, hiszen hazalátogatott. Szülővárosához kapcsolódó meghatározó élményeiről a hangverseny helyszínén, a Kultúrpalotában mesélt Erdei Edit Zsuzsannának.

Adás: Kossuth Rádió 07.13., (szombat) – 18.30-19.00.