REGISZTRÁCIÓ

*

*

*

*

*

*

ELFELEJTETT JELSZÓ

*

DUNA MSZ

<span class="stronger">DUNA MSZ</span>

Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. – televízió, rádió, MTI, online

DUNA MSZ

<span class="stronger">DUNA MSZ</span>

Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. – televízió, rádió, MTI, online

Zászlót bontott a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet

Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.A Duna TV missziója, célja változatlan: a magyarság saját kulturális és történelmi hagyományaihoz való visszatalálását segítő műsorok készítése.

 

Csobánka, 2015. július 26., vasárnap (MTI)

A Duna TV Hazajáró című honismereti és turisztikai műsora rajongóinak kezdeményezésére, a műsorkészítők aktív részvételével megalakult a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet; tagjai zászlóbontó összejövetelt tartottak vasárnap délelőtt Csobánkán, a Prohászka Ottokár Élet Házának udvarán tartott rendezvényen.

Zászlót bontott a Hazajáró Honismereti és Turista EgyletA Duna TV missziója, célja is változatlan: a magyarság saját kulturális és történelmi hagyományaihoz való visszatalálását segítő műsorok készítése, ezt a missziót maradéktalanul teljesíti a Hazajáró - mondta Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, utalva arra, hogy a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt. és az MTI Zrt. egy törvénymódosítás révén július elsejétől beolvadt a Duna Televízió Zrt.-be, így jött létre Duna Médiaszolgáltató Zrt.

A népszerű sorozatot méltatva kiemelte, hogy ezek az adások példát mutatnak magyarságból a Kárpát-medencében, illetve a Duna World jóvoltából a diaszpórában élőknek is. A vezérigazgató kijelentette: ígérhetjük, hogy ameddig mi vagyunk, addig a minden héten „kopogtató”, sőt „dörömbölő” Hazajáró is képernyőn lesz.

A Kárpát-medence magyarjainak egységét, a sokakat összefűző baráti köteléket említette köszöntőjében Moys Zoltán, a turisztikai magazinműsor rendezője, forgatókönyvírója, az egylet egyik alapítója. Mint mondta, ezt az egységet jelzi, hogy a zászlóbontásra a Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról, Délvidékről és Moldvából is szép számmal érkeztek. A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet létrejöttének előzményeit ecsetelve úgy fogalmazott: a nézők jelezték, hogy nemcsak virtuálisan, hanem a valóságban is szeretnék bejárni a Kárpát-medence legszebb tájait, ennek megszervezése, összehangolása pedig egy ernyőszervezet létrehozásával a legkézenfekvőbb.

A műsor készítői és szereplői, közöttük Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor a turisztikai magazin további céljairól is szót ejtettek. Mint az elhangzott, a Duna TV-n 4 éve futó műsorból eddig 127 rész ment adásba, de összesen 260 részt terveznek. Aláhúzták: a most létrehozott egyletet mindenki figyelmébe ajánlják. A hazajaroegylet.hu honlap már elérhető, pár hónapon belül valamennyi bebarangolásra érdemes tájegység adatlapját, valamint az ajánlott szállásokról szóló és egyéb fontos információkat is feltöltik rá.

Tuma Róbert, az egylet elnöke arra kérte az anyaországiakat, hogy legyenek hírvivői a zászlóbontásnak, majd név szerint is bemutatta a jelenlévőknek a 11 alapítót.

Moys Zoltán az MTI érdeklődésére arról számolt be, hogy a július 3-án alakult egyletnek máris több tucat tagja van. Honlapjukon keresztül magánszemélyek és már működő egyesületek, valamint támogatók jelentkezését is várják; az utóbbiakét már csak azért is, mert a tagdíjakon kívül adományokra is szükségük lesz ahhoz, hogy fenntartsák magukat.

A rendező-forgatókönyvíró az „első fecskék” között említette a Semsey Andor Mecénás Kört, amely Székelyvéckén egy kisebb házat ajánlott fel hazajáró pontként. Efféle pontból többet is létrehoznának, de jelvényszerző mozgalmat és más, a csatlakozást ösztönző akciót is tervbe vettek.

A zászlóbontó rendezvény résztvevői hársfaültetéssel fejezték ki összetartozásukat, délután ökumenikus istentisztelettel folytatódik a program.

 

 

FEL